Loading...

Tatiana Kocmur: The Following Body (2022)

Nedelja, 26. november 2023, ob 19.00
Kino Šiška, Komuna

Performerka Tatiana Kocmur s serijo dejanj zgradi intriganten telesni zaslon, na katerem se mimikrija in izraznost pojavljata hkrati ter ustvarjata prostor, v katerem sta lovec in plen, kot nekje pravi pesnik, ujeta v isto past.

Vizualna umetnica in performerka Tatiana Kocmur v zadnjih letih s svojimi umetniškimi deli in nastopi z izjemno prezenco, domišljijo in svojevrstno umetniško doslednostjo ustvarja telesa, ki svoje pomene tvorijo onstran označenega in znakovnega. Tudi zaradi tega nam lahko govorijo o skritih, nevidnih telesnostih ter razprostirajo polja pomenov v nefunkcionalnih območjih delovanja, bivanja, čutenja ali čustvovanja. Njeni performansi segajo tja, kjer deluje tudi sodobna koreografija: v materialnost, ki ni podvržena semantični ali semiološki reduktivnosti, v potencialnost telesa ali pa v območje telesnih »duhov«, ki pridejo v samotnih urah, da bi z nami malo posedeli in se molče kaj pomenili. V performansu The Following Body se Tatiana Kocmur ukvarja s problemi telesnega in spolnega nasilja. Ustvari materialno podobo travme, sestavljene iz telesa in pripadajočega ambienta, ki ga bolečina obleče in nosi. Deluje kot prostor ali klimatsko območje, travmatična naselbina, s katero je telo v svojevrstnem spopadu. Čutnost in agresivnost, ki ju Tatiana Kocmur jemlje v obravnavo v svojem performansu, sta neločljivi, saj se vzajemno tvorita in hkrati nenehno spopadata. Tvorita kontradiktornost travme. Avtorica in performerka Tatiana Kocmur v predstavitvi svojega dela navaja ameriško esejistko Elaine Scarry, ki trdi, da »karkoli bolečina doseže, doseže deloma prek svoje nedeljivosti, to nedeljivost pa zagotavlja s svojim odporom do jezika.« Neizrekljivo, ki je pri travmi vselej na delu in ki je delujoče prav zaradi tega, ker je njegova pretvorba v simbolno, v jezik, vselej nezadovoljiva, se v performansu The Following Body utelesi in razmahne skozi materialno, telesno podobo, v kateri je navzoče vse tisto, kar izrečeno ponavadi izključi.

Performans je posvečen Juani in vsem žrtvam spolnega nasilja. Podobe in zvoki, uporabljeni za oblikovanje žive kompozicije, so bili izbrani na podlagi pogovorov umetnice s posameznicami_ki, ki so v mladosti doživele_i spolno zlorabo.

Avtorica in izvajalka: Tatiana Kocmur
Obleka: Jaka Grm
Glas: Juana Video: Domen Martinčič
Montaža videa in zvok: Tatiana Kocmur
Pomoč pri izdelavi objekta: Stefan Doepner, Miha Erjavec
Pomoč pri izvedbi: Liza Šimenc
Fotografija: Nina Pernat
Svetovanje: Matej Kejžar
Produkcija: Pekinpah

Trajanje: 35 min
Vstopnina: 8/10 EUR