Loading...

Kolektiv NDA Hrvaška: Predstava, ki nastaja (2022)

(Predstava koja nastaje, 2022)

Torek, 28. november 2023, ob 20.00
Cirkulacija 2, Podhod Ajdovščina 2

Hrvaške koreografinje, ki živi in dela v Bruslju in Zagrebu, ne predstavljamo prvič. V Predstavi, ki nastaja je sestavila kolektiv, sindikat, plesni vprašaj, ki predstavlja različne vidike plesnega dela. Odprto plesno delo kot tovarna sanj, ki se proizvajajo na trdih tleh.
Ker kuratorji CoFestivala občasno tudi poučujemo, smo za potrebe pedagoškega orodja – z vsemi zadržki, ki temu pritičejo – pred nekaj leti sodobno koreografijo tudi definirali. Bolj zaradi orientacije, kot orodje razjasnitve, ne zaradi kakršne koli teritorializacije področja. Takole gre: koreografija (kot razširjena praksa) je lahko (umetniška) funkcija, metodologija ali praksa, ki se ukvarja s pogoji, ustvarjanjem ali produkcijo komponiranja, konstruiranja, izvajanja (performans) ali zaznavanja različnih prisotnosti, odsotnosti ali predstavljanj človeških teles ter s sledmi ali indikacijami, ki to telo vsebujejo. Pogoji, funkcije, prakse in konstrukcije so tisti elementi definicije, ki jih uteleša in naslavlja Predstava, ki nastaja, saj v njej nastopajo umetnice, organizatorke, producentke, kuratorke, aktivistike ali – kot jih imenuje koreografinja Aleksandra Janeva Imfeld – pobudnice sodobnoplesnega dela na Hrvaškem. Predstava, ki nastaja je tudi predstava o sodobnem plesu v regijskem in Hrvaškem plesnem kontekstu. Odrska dela niso edini primerki plesnih del, ki nastajajo v naših sodobnoplesnih kontekstih, so le del celotnega ustroja plesnega sistema, ki mora v vseh svojih segmentih funkcionalno delovati, da se lahko v njem proizvaja umetnost. Ženski kolektiv Predstave, ki nastaja je razstavljen v delovanju (praxis), je referenčna mreža elementov, ki pogojujejo tisto, kar ustvarja predstavo o sodobnem plesu danes. Proizvodni obrat umetnosti. Pri Predstavi, ki nastaja je v spoju proizvodnje, življenja in umetnosti nekaj konstruktivističnega in zdi se, da se sodobni ples na Hrvaškem bolj kot kje drugje ukvarja s temi problemi.

Koreografija in nastop: Koraljka Begović, Aleksandra Janeva Imfeld, Mia Kevo, Larisa Lipovac Navojec, Nives Soldičić, Melita Spahić Bezjak, Irma Unušić
Dramaturgija: Jasmina Založnik
Glasba: Marin Živković i Hrvoje Jelinčić
Oblikovanje svetlobe: Saša Fistrić
Kostumografija: NDA CRO pod vplivom / Under the Influence of Irma Unušić
Zunanja sodelavka: Tamara Curić
Scenografija in grafično oblikovanje: Hrvoje Jelinčić
Fotografije: Fanni Tutek – Hajnal
Produkcija: Nomadska plesna akademija Hrvatska
Umetniško vodstvo: Aleksandra Janeva Imfeld

V predstavi določeni prizori potekajo v hrvaškem jeziku. Angleški in slovenski prevod bo na voljo kot izroček pred pričetkom predstave.

Trajanje: 50 min
Prost vstop

S podporo: