Loading...

Škart (Đorđe Balmazović): Odprta beležnica (2022)

Razstavo Odprta beležnica sestavljajo risbe, nastale v procesu opazovanja procesa projekta Srebrno zlato, medgeneracijskega plesno-koreografskega kolektiva. Gradiva so del postopkovnega dela in so likovni odziv na kinetične situacije sodobnoplesne prakse.

Pobudnica projekta Srebrno zlato Dragana Alfirević je v proces povabila vizualnega umetnika Đorđa Balmazovića, da bi spremljal proces kot zunanji opazovalec, a se je njegova vloga kmalu prevesila v vlogo dokumentarista in soustvarjalca. S pogledom, ki preči vidno s čutnim, je tako umetnik ples pričel pretvarjati v kinetične figure ter jih ponesel v polje onkraj njihove minljive trenutnosti. Na ta način so nastale podobe plesa v plesu samem, saj roka, ki riše, se tudi sama giba in hkrati pregiba, pri tem pa radovedno išče, raziskuje, se odloča, nenazadnje pa s svojo prisotnostjo tudi podpira telesa v gibanju. Pričujoča razstava je svojevrsten hommage plesu in je hkrati ples sam.

Đorđe Balmazović je član skupine Škart, ki je bila ustanovljena leta 1990 v Beogradu. Kolektiv je v devetdesetih letih izdeloval pesniške fanzine in jih razdeljeval na uličnih akcijah. Leta 2000 je Škart ustanovil dve skupini ‒ pevski zbor in orkester Horkeškart ter žensko skupino za vezenje. Od leta 2012 naprej kolektiv izvaja delavnice za otroke, migrante in starejše.

Kuratorka: Bojana Piškur

Sobota, 26. november 2022, ob 19.30 ‒ otvoritev
Kino Šiška, Kamera
na ogled do 4. decembra

Vstop prost!

S podporo: