Loading...

Rok Vevar: Po urbanih poteh zgodovine slovenskega sodobnega plesa in gledališča (2022)

V zadnjih letih so se tudi v Sloveniji razmahnili ogledi prestolnice skozi vidike različnih skupnosti ali kulturno-zgodovinskih poudarkov. Obiskovalci na dvournem pohodu spoznajo zgodbe, skrite za zidovi hiš in institucij, naše preteklosti in sedanjosti. Tokratni voden ogled v tem pogledu ne bo nikakršna posebnost, saj bodo udeleženci ob zanimivih zgodbah spoznavali številne arhitekturne znamenitosti in zgodovinska dejstva, povezana z razvojem Ljubljane in Slovenije, a s poudarkom na sodobnem plesu in gledališču.

Spoznavali bomo prizorišča prvih sodobnoplesnih šol v Ljubljani, obdobje njegovega sobivanja z baletom, poskušali bomo razjasniti vzroke in posledice njunega razhoda, prizorišča in boje zunajinstitucionalnih umetniških praks, vzpostavitev in razvoj alternative ter pomembnejše festivale kot tudi druga zbirališča kot pomembne stebre družabnega življenja, pri čemer bo vodič Rok Vevar svoje vodstvo po Ljubljani premišljeval skozi prizmo razgrinjanja spregledanega dela zgodovine ter izpostavljal predvsem vlogo ženskih ustvarjalk in njihove neomajne drže ob soočanju s številnimi ovirami moškocentrističnega sveta.

Rok Vevar je teatrolog, publicist, raziskovalec, kurator in zgodovinar sodobnega plesa, ki je v polju sodobne slovenske uprizoritvene umetnosti večplastno prisoten že več kot dve desetletji. Med drugim je pobudnik in ustanovitelj številnih festivalov, iniciativ kot tudi Začasnega slovenskega plesnega arhiva (2011) ter nenazadnje avtor monografije Ksenija, Xenia: Londonska plesna leta Ksenije Hribar 1960–1978, v kateri se posveča zgodnjemu obdobju umetniške poti te plesalke in koreografinje, ki velja za eno osrednjih osebnosti slovenske sodobnoplesne zgodovine.

 

23. november, ob 15.00, zbirališče pred Moderno Galerijo
24. november, ob 16.00, zbirališče pred Moderno Galerijo
voden ogled

*v primeru dežja se dogodek prestavi

Organizacija in produkcija: NDA Slovenija in Kino Šiška

Vstop prost!

S podporo: