Loading...

Grand re Union: Povezovanje (2022)

Projekt Grand re Union, ki je nastajal v letih 2020 in 2021, je v času pandemije omogočal mednarodni plesni skupnosti medsebojno informiranje in v luči solidarnosti prevpraševanje meja, sodelovanj, digitalnih in analognih možnostih plesnega dela in izmenjave. Porodil je več kot sto žanrsko raznorodnih enot, ki se bodo obiskovalcem pod kuratorskim sitom predstavljala, odkrivala in jih nagovarjala.

Iniciativa se je osredotočala na dejanje bivanja skupaj ne glede na njihovo časovno oddaljenost in poskus kartiranja v dve leti trajajoči platformi, ki v skupnem premisleku in sodelovanju med praktiki, publicisti in teoretiki iz različnih področij in geografskih območij zbira, dokumentira, arhivira in nenazadnje tudi kultivira in prenaša (spo)znanja, tehnike, metode ter strategije, vpisane v razvoj raznoterih praks sodobnega plesa in »izpiljene v plesnem, gibalnem ter koreografskem razmišljanju in ustvarjanju«. Grand re Union se je namreč usmeril v iskanje »načinov za razširitev obstoječih in ustvarjanje novih okvirov, da bi segali onkraj plesnega polja do morebitnih in malo verjetnih sodelavcev in zarotnikov«, pri čemer, kot zapišejo »pozdravljamo trenja, ki se pojavljajo med novimi poznanstvi in ​​novimi idejami«, saj »verjamemo, da sta mogoča odpor in trajna sprememba prevladujočega svetovnega reda«. Koreografske prakse namreč »ponujajo alternativne načine biti človek, biti v svetu drug z drugim in biti v odnosu do narave.«

Joanna Leśnierowska je plesna publicistka, kuratorka in ustvarjalka predstav. Je ustanoviteljica prvega sodobnoplesnega centra na Poljskem Art Stations Foundation. Vzporedno s svojim kuratorskim in publicističnim delom Joanna svojo prakso razvija kot umetniška mentorica mladim koreografom ter kot dramaturginja in oblikovalka luči številnim poljskim in mednarodnim umetnikom.

Peter Pleyer je koreograf, učitelj sodobnega plesa in telesnih tehnik v Berlinu, dramaturg in predavatelj. Med drugim je med letoma 2007 in 2014 umetniško vodil festival Tanztage (Sophiensaele).

Petek, 25. november 2022, ob 19.00 – otvoritev instalacije
Kino Šiška, zgornje preddverje
na ogled do 1. decembra 2022
* ponedeljek, 28. november 2022, ob 18.00 ‒ vodstvo kuratorjev po instalaciji

Kuratorja/iniciatorja: Joanna Leśnierowska in Peter Pleyer

Vstop prost!

S podporo: