Dragi kolegi in prijatelji, 

nagovarjamo vas v imenu Cofestivalove ekipe kuratorjev in producentov, saj čutimo potrebo, da z vami delimo postopek izbiranja, kuriranja in produkcije del, ki so predstavljena na festivalu. 

Ideja o Cofestivalu se je začela leta 2011, o njegovem nastanku in kako smo krmarili skozi njegovo zgodovino pa si lahko preberete tukaj. Ljubljana ima divjo in dinamično festivalsko sceno, zato je moral Cofestival najti svoje mesto znotraj te bogate krajine. Od leta 2016 Cofestival poteka v drugi polovici novembra in traja približno sedem polnih dni. Mi, kuratorska ekipa, začnemo na naslednji izdaji festivala delati takoj po zaključku aktualne. Program skušamo dokončati do konca maja prihodnjega leta, čeprav je to včasih težavno zaradi naših ritmov financiranja.

Dela izberemo na podlagi povabila, pogosto z oblikovanjem umetniških okvirov, odprtih za prispevke povabljenih umetnikov. Vzamemo si čas, da pogledamo vsak predlog, ki ga prejmemo, s katerekoli strani, in o njem razpravljamo.

Ne delamo s predhodno nastavljenim tematskim okvirom; preprosto pogledamo, o čem govorijo prispela dela, kaj vidimo kot samo resničnost tistega trenutka, svojo lastno resničnost, resničnost umetnikov, ki jih želimo povabiti, politično resničnost, in si predstavljamo, kako bi se vse to razvilo v resničnost festivala. Menimo tudi, da bi lahko bilo navajanje določene teme na ves glas v nasprotju z našim delom, ki je vedno precej bolj zapleteno, kot bi lahko zaobjela enovrstična tema.

Z organizacijo festivala na tak način zagotavljamo, da so prisotne različne generacije umetnikov; da obstaja ravnovesje med lokalitetami umetnikov, med že uveljavljenimi umetniki in eksperimentalnimi deli. 

Z leti prejemamo vedno več predlogov. Čeprav nas radovednost žene, da poizvemo o delih drugih umetnikov, ne le “običajnih osumljencev”, včasih potrebujemo več časa, kot bi si želeli, da pregledamo vsak predlog.

Ker nas je pet kuratorjev, radi gojimo postopek dialoga, učenja in nestrinjanja, namesto da drug drugega nevtraliziramo in prepričujemo. Običajno delamo z različnimi časovnimi okviri, nekatere teme  in okviri z nami ostanejo leta, pri drugih pa pustimo prostor, da se pojavijo in nas presenetijo, saj vedno delamo z mostovi med sodobno umetnostjo in sodobno družbo. 

V prihodnje bi se radi bolj ukvarjali z ustvarjanjem prostorov za javnost (v nasprotju z “občinstvi”), saj menimo, da je določeno število naših kolegov iz Slovenije in tujine razvilo občutek pripadnosti festivalu, kar cenimo in kar hkrati ustvarja občutek plemenite dolžnosti na naši strani. 

Zahvaljujemo se vam za potrpežljivost v zvezi z našimi poznimi odgovori in se vam zahvaljujemo za podporo festivalu skozi leta – ta podpora in odnos na dolgi rok sta osnova, ki ustvarja smisel in motivacijo za nadaljnja leta. 

Ekipa Cofestivala