dokumentarni film

Sreda, 27. 11. 2019

Kino Šiška, Katedrala ob 21:30


Režiserka: Alla Kovgan
Države: France, Germany, United States (2019)
Producenti: Helge Albers, Ilann Girard, Alla Kovgan, Elizabeth Delude-Dix, Kelly Gilpatrick, Derrick Tseng
Scenarij: Alla Kovgan
Montaža: Alla Kovgan
Kamera: Mko Malkhasyan
Produkcijska podjetja: Achtung Panda! Media GmbH, Arsam International, Chance Operations v sodelovanju z/ in association with DocWorks, Bord Cadre Films, z deležem/ with the participation of La Maison, CowProd.
Poglavitna finančna podora: Arte/BR.

 Letos mineva sto let od rojstva in deset let od smrti Mercea Cunninghama, ameriškega plesalca in koreografa, ki je skupaj s skladateljem Johnom Cageom tlakoval pot razvoju sodobnega plesa v drugi polovici dvajsetega stoletja.

 Če je Martha Graham emblematična pionirka ameriškega sodobnega plesa prve polovice dvajsetega stoletja, je bil Merce Cunningham proizvod sistemskih vzpodbud, ki so jih omogočili načrti Združenih držav z moderno umetnostjo po vzniku gospodarske krize leta 1929. Izobraževalni umetniški programi, ki jih je vzpodbudil Rooseveltov paket sistemskih ukrepov za blaženje krize, t. i. the second deal, so mlademu Cunninghamu priredili avdicijo in omogočili gladek prehod na plesne odre. Srečanje z Johnom Cageom, ki ga je seznanil s svojimi pogledi na umetnost, so mlademu Cunninghamu popolnoma spremenili pogled na plesno umetnost. Njegov opus je obsežen, humoren, inteligenten in revolucionaren. A nekaj je še radikalnejše od njegovih koreografij. V zgodovini sodobnega plesa v preteklem stoletju je nemogoče najti koreografa, plesalca, plesnega pedagoga ali skladatelja, ki bi (ob pomoči Cagea) privabil tako veliko število koreografskih in plesnih naslednikov. Razpolovila sta čas in zgodovino ter sodobnemu plesu zagotovila prihodnost. Filmska režiserka Alla Kovgan je ustvarila cinematičen poklon temu velikanu sodobnega plesa. Dokumentarec vsebuje vrsto ekskluzivnega in restavriranega dokumentarnega gradiva skupaj s posnetki zadnje zasedbe koreografovega ansambla. V Združenih državah Amerike bo premierno prikazan decembra, na CoFestivalu pa bo to eno prvih predvajanj v Evropi. Gre za vrhunski filmski dokumentarec.

Vstopnina: 5 EUR

Organizacija: Kino Šiška in NDA Slovenija