Loading...

Hungry Sharks: Béton Brut (2022)

Sobota, 25. november 2023, ob 19.00
Kino Šiška, Katedrala

Avstrijski kolektiv Hungry Sharks, ki sta ga ustanovila koreograf Valentin Alfery in producentka Dušana Baltić, v dinamični predstavi Béton Brut arhitekturni brutalizem postavlja ob bok urbanim oblikam uličnega plesa.
Za razvoj različnih urbanih oblik plesa, ki so v preteklosti razen v Franciji le redko vstopale v institucionalne kulturne sisteme, je bilo virtuozno gibanje človeškega telesa vselej medij skupnostnega veziva in človeške komunikacije. Četudi so tovrstnim kulturam v ZDA v drugi polovici dvajsetega stoletja domišljijo razvneli predvsem postopki filmske montaže in so bile močno informirane z načini rezov, prehodov, prelivov in prekinitev, ki so terjali posebne kinetične spoje, so afriški, afrokaribski in afroameriški plesi, od koder tovrstne prakse izvirajo, določene »kinematične« lastnosti gibanja poznali, ne da bi jih spodbudil film. Kultura in umetnost plesnih urbanih prostorov in skupnosti je vse do zadnjih desetletij ostajala na robu kulturnih sistemov, delno zaradi svojih specifičnih funkcij delno zaradi ekskluzivnosti plesnih institucij. Nenazadnje je njen velik del nastajal na javnih ali dostopnih urbanih lokacijah, ki jim jih je zagotavljal arhitekturni funkcionalizem z razsežnimi ravnimi in ukrivljenimi površinami. Kolektiv Hungry Sharks se v predstavi Béton Brut spopade z arhitekturno vzporednico svoji plesni praksi: brutalizmom, arhitekturnim stilom in prakso, ki se je iz Velike Britanije po svetu razširila v petdesetih letih, ko so ruševine druge svetovne vojne terjale bliskovito obnovo, ko se je uveljavila montažna gradnja in ni bilo časa za ukvarjanje s fasadami. Béton Brut sopostavlja ples in izbrane primerke arhitekturnih objektov ter tako ustvarja asociativna polja za premislek o telesni, kinetični, prostorski in nenazadnje zgodovinski in socialni gradnji. S slednjimi kontekstualizira svojo plesno kulturo in njene gibalne dinamike, hkrati pa kaže na dejstvo, da niti arhitektura, gradbeništvo niti ples nista brez svojih razlogov in zgodb.

Ideja, koncept, umetniško vodstvo, koreografija, besedila: Valentin Alfery
Ples, raziskava giba: Elena Bartosch, Timo Bouter, Alexander Tesch, Maëva Abdelhafid
Zvok in kompozicija: Manuel Riegler
Dramaturgija, asistenca koreografije: Marco Payer
Produkcija, umetniško sodelovanje, glas: Dušana Baltić
Oblikovanje svetlobe: Valentin Alfery
Kostumi in produkcija: Kreineckers (Anna & Magdalena Kreinecker)
Asistenca produkcije: Maira Darja Horvath, Laura Graciela Saiz, Max Rosenberger
Fotografija: Jelena Janković, Kilian Kovacs
Rezidenca in raziskava: Katharina Senk, Jacob Börlin, Jennie-Love Navoret, Anton Schalnich, Viviane Tanzmeister, Kilian Kovacs, Michael Sellner, Max Rosenberger, Alexander Ihara Muus, Victor Petro, Timo Bouter, Alexander Tesch, Elena Bartosch, Marco Payer
Hvala: Matthias Mollner (Entwicklung Betonschuhe), Hannes Veitlbauer (Betonmischer)
Koprodukcija: Kulturverein Hungry Sharks Wien, brut Wien in/and SZENE Salzburg
S podporo: Mesto Duna MA7, BMKÖS, Mesto Salzburg, Dežela Salzburg, Dežela Koroška

Trajanje: 55 min
Vstopnina: 8/10 EUR

V predstavi določeni prizori potekajo v angleškem jeziku. Slovenski prevod bo na voljo kot izroček pred pričetkom predstave.