ob 18:00
Spletni plesni trening preko platforme Zoom.
Udeležba je brezplačna.
Dogodek bo potekal v angleščini.

ZOOM LINK
Meeting ID: 891 1526 4972
Passcode: 704645

Ponovna omejitev javnega življenja po Evropi je med drugim otežila ali povsem onemogočila izvedbe plesnih treningov, umetniških procesov in plesnih uprizoritev. Kampanja #DanceAndWellBeing evropske plesne mreže s ponudbo rednih brezplačnih tedenskih plesnih treningov pod vodstvom evropskih plesnih ustvarjalcev različnih profilov, želi ponovno potrditi ključno vlogo plesa v naših družbah in njegov pomen pri ohranjanju posameznikovega fizičnega in duševnega počutja.

Tokratni trening bo vodila plesalka, performerka, koreografinja in plesna pedagoginja Nataša Živković. S svojo metamorfoznostjo, izjemno performersko prezenco in gibkostjo soustvarjanja, je s (so)avtorskimi in izvajalskimi doprinosi nepogrešljivo ime sodobnih uprizoritvenih praks v Sloveniji. Za avtorski prvenec Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja) in za plesno-gledališko udejstvovanje je leta 2009 prejela nagrado zlata ptica, za plesni performans Sine (Mesto žensk, 2018) je na festivalu ACT 2019 v Bilbau prejela glavno nagrado za najboljšo predstavo, istega leta pa še nagrado Ksenije Hribar za najboljšo plesalko.

Predvsem v zadnjih letih Nataša Živković razvija občutljivost do materialnosti glasu, medtelesnih relacij ter se posveča vprašanju ekstimnosti. Družinske vezi, vprašanje spola in spolnih razlik so postali srž njenih vsebinskih poudarkov, kar njeno ustvarjanje vpenja v register feminističnih praks, ki zmorejo biti hkrati aktivistične in umetniško senzibilne.

Na enourni delavnici se bo Nataša Živković z udeleženci osredotočala na povezavo med glasom in telesom. Kot pravi sama, bo z udeleženci ta »eksistencialni inštrument sprostila, razmigala, ogrela, raztegnila, skrčila in ozvočila. Kako lahko poslušamo in slišimo telo, kako se giblje glas? Lahko iz mene pride glas, ki ga še nisem slišala in me premakne?«