plesna predstava

ponedeljek, 25. 11. 2019

Kino Šiška, Katedrala ob 19:00

Plesno-koreografski dvojec Darío Barreto Damas in Aleksandar Georgiev v dovršenem in lahkotnem koreografskem delu Mesečina preigrava Disneyjevo dediščino. Potopimo in izgubimo se v poetičnih strukturah, v katerih se v spoju realnega in sanjskega razbijajo običajni načini zaznave. Ustvarjalca, ki živita in ustvarjata med Stockholmom, Sofijo in Skopjem, sta izbrana umetnika projekta Life Long Burning (Ustvarjalna Evropa) ter nedvomno plesni in koreografski tandem, o katerem bomo še slišali.

Koreografija in izvedba: Aleksandar Georgiev and Darío Bardam (Predstavnika Garage Collective).
Dramaturgija: Nina Gojić.
Oblikovanje zvoka: Emilian Gatsov – Elb.
Grafična podoba vizualnih gradiv: Nemanja Trajković
Fotografija: Sasho N. Alushevski.

Duet Mesečina, ki ga glasba in svetloba ves čas temperirata s pop-kulturno navlako moderne dobe, si spretno izposoja nekatera izmed najbolj emblematičnih mest koreografskega minimalizma ter jih brez estetskih degradacij humorno pretvarja v fauvistične razglednice z erotičnimi motivi. V Mesečinije v izjemno izčiščeni koreografski formi na odru diskretna gneča referenc in interferenc iz zgodovine plesa, vizualnih umetnosti, glasbe in pop kulture. Ta umetniški kongres v obliki plesnega dueta je zabaven, ker prireja svatbo med kontekstualnimi pari, ki se med sabo nikoli ne bi poročili, saj so bili že v izhodišču v ločitvenih postopkih. Zdi se, da je zabavnost Mesečineprav v spajanju nasprotij, ki so možna samo kot nekakšen estetski queering. V predstavi nudi izjemen užitek tudi, če o vsem tem ne vemo prav ničesar. 

Opozorilo: V predstavi je prisotna golota.

Vstopnina: 7/9 EUR – vstopnica velja tudi za predstavo Ponedeljek ob devetih

Trajanje: 55 min

Organizacija: Kino Šiška in NDA Slovenija

Garage Collective in znotraj njega Aleksandar Georgiev in Darío Bardam predstavljajo CrossRoad umetnike pod programsko linijo projekta Life Long Burning, Kreativna evropa EU.